Kranvagn - Avesta MS48

Kranvagn - Avesta MS48

Avesta MS48 förvandlar din fyrhjuling till en riktig skogsmaskin!

Det man märker först är den ökade räckvidden och styrkan på kranen, den otroligt starka och snabba vagnsdriften, markfrigången och inte minst den hydrauliskt flyttbara boggin. Det teleskopiska utskjutet vilket gör skillnaden mot en MS38 kran förlänger med 950 mm. Faktisk räckvidd ihop med ramstyrning =5,6 m

Basvagn - Avesta MS48

1vxl. rulldrift Vanguard 6hk hydraulaggregat, kraftiga hjulen ingår

Tillval MS48 ”komponera din egen vagn”. Tillkommer Basvagn

Ramstyrning till MS48 elhydraulisk inkl. reläsats

Vinsch med 25m vajer, hydraulisk, radiostyrd

2-spak (koordinatspakar) på ventilpaketet

Automat till rulldrift (Drivning med knappar på styret Gäller 6hk – 6,5hk)

Uppgradering från BS Vanguard till Honda 6.5hk

Hydraulaggregat med Honda 13hk + automatrulldrift och hög/låg växel

Tillägg för elstart, gäller alla motorer

Hydrauliskt flyttbar boggi

 1. Hydraulaggregat
  En kraftig vagn behöver en kraftig drivkälla! Till MS38/48 rekommenderar vi en 13 hk* stark och lättstartad Hondamotor. Förutom att den är ca 10 kg tyngre än 6,5 hk-motorn är det bara fördelar. Vid krankörning kan motorn stå och tuffa lugnt strax under halvfart för fullgod prestanda samtidigt som den på full effekt levererar tillräckligt med kraft för körning i svår terräng.
 2. Kran
  Inte bara vacker! Jämfört med MS3.4H har lyftkraften ökat med 30% och räckvidden med 50 cm samtidigt som vikten är densamma och kultrycket lägre! Detta tack vare bättre utnyttjande av nya höghållfasta stål. Körbarheten har förfinats ytterligare genom omarbetad geometri i leder och cylindrar och jämfört med sin föregångare är MS38/48 mjukare i rörelserna utan att för den skull vara långsammare.
 3. Vinsch
  Vinschen är nu en integrerad del i kranarmen.
 4. Material
  I kranpelare, kranarm och sticka används ett nytt höghållfast stål som är ännu starkare än tidigare. Det gör att lyftkraften ökat samtidigt som vikten minskat.
 5. Extra bankpar
  Vagnen är redan från fabrik utrustad för montering av extra bankpar. Perfekt vid riskörning eller för att kunna ta kortare eller krokiga bitar.
 6. Frigångsvinkel bak
  33º frigångsvinkel bak vid fullt lass minskar risken att fastna i t ex ett dike.
 7. Smidig lastning
  Inga delar som är i vägen vid lastning. Det finns inte heller några ömtåliga delar som kan skadas om olyckan är framme och en timmerstock tappas över vagnen. Extra bankpar används inte vid körning av normal last.
 8. Större hjul
  Stora hjul ger bättre bärighet samt går lättare över ojämnheter. 8-lagersdäck minimerar risken för punktering.
 9. Vagnsdrift
  250 % starkare och dubbelt så snabb! Läs mer om drivningen nedan.
 10. Hydrauliskt flyttbar boggi
  Perfekt viktbalans oavsett om du kör 3 eller 4,5 m ved och vagnen är alltid kort och följsam när du kör tom. Kan flyttas med fullt lass och kör man fast kan man flytta fyrhjulingen till fast mark utan att flytta vagnen och vice versa.
 11. Kraninfästning
  Starkt, lätt och elegant! Nya höghållfasta material i både vagn och kran gör att kultrycket kunnat minskas jämfört med tidigare modeller.
 12. Ramstyrning
  Elektrohydraulisk ramstyrning kan styras utan att det stora hydraulaggregatet är i gång. Utökad sidoförflyttning jämfört med tidigare modeller. Hydraulaggregatet sitter helt skyddat inne i vagnen och högt placerade styrcylindrar minimerar risken för skador från uppstickande vegetation.
 13. Markfrigång fram/stödben
  Hela 45 cm frigång under stödben och ram!
 14. Justerbar draghöjd
  Draghöjden är justerbar i fyra steg à4 cm för att alltid erhålla perfekt lutning på vagnen oavsett dragfordonets draghöjd! Kultryck
  Lägre kultryck ger minskad belastning på fyrhjulingen!
 15. Dubbelram
  Ny dubbelram av profilrör för ökad vridstyvhet. Inrymmer och skyddar hydraulik och elektronik för ramstyrning, boggiflytt och hög/lågväxel.

Längd: 370 cm
Bred: 138 cm,
Hjul: 675 mm höga 8-lagers 300/65-12 hjul
Maxlast: 2000 kg,galvad
Lämplig vedlängd 250-450 cm
Min. vedlängd 100 cm
Max vedlängd 550 cm

Miniskotarvagn med dubbelram, ramstyrning, hydrauliska stödben, svängbara bankar, vridbart drag, 4 draghöjder, flyttbar boggi 60 cm, superlätt klättrande boggi. Alla slangar m.m. är helt inbyggda och skyddade i konstruktionen.

Räckvidd 4.8 m
Vikt exkl. grip, rotator, ventil-paket och hydraulpaket 126 kg
Lyftkraft 420 kg vid 1.7 m, 260 kg vid 3 m
Arbetstryck 160bar

”Riktigt” vridhus med härdade drev i oljebad. Alla rörliga delar är lagrade och smörjbara. Helt ren undersida minimerar risken att skada slang eller cylindrar vid lastning. Alla slangar är inbyggda och skyddade i kranarmen. Helt förzinkad och pulverlackerad – rostar aldrig!

Utrustningsexempel - tillval

MS48 Rulldrift

250 % starkare och dubbelt så snabb jämfört med Avesta-Vagnens tidigare drivsystem! Detta är möjligt tack vare att hjulen trycks mot rullen i stället för det motsatta. När hjulen från var sitt håll pressas mot en fast rulle kan ett mycket högre anliggningstryck mellan däck och drivrulle skapas jämfört med när man pressar ner drivrullen. Hög/lågväxel, starkare hydraulaggregat och nyutvecklad drivrulle tillsammans med kraftigare däck är andra faktorer som spelar roll. Drivhastigheten kan varieras steglöst mellan ca 2-6 km/h. Den höga maxhastigheten gör det möjligt att använda drivningen under längre sträckor med dåligt fäste exempelvis på snö eller i blötmark.


Hög + Lågväxel

Elstyrd omkopplingsventil som växlar mellan normal- och lågfart. I lågfart är drivningen dubbelt så stark och tar dig lätt över diken och uppför backar, även med fullt lass!


Broms

Vagnen är som standard utrustad med broms och bromsas för största flexibilitet med en separat bromsknapp. Bromsen fungerar både framåt och bakåt. Som tillval finns ett bromssystem som låser hjulen om bensinmotorn till hydraulaggregatet av någon anledning skulle stanna.


Enkel manövrering

Håll in fyrhjulingens bromshandtag. Sätt drivströmbrytaren i fram- eller backläge. Vagnen börjar driva när du släpper bromsen och stannar när du åter trycker in bromshandtaget. Enkelt och säkert. Kan även kopplas samman med backljuset som då automatiskt växlar till back på vagnen när man lägger i backen på fyrhjulingen. Med en extra knapp aktiveras lågväxeln och vagnen blir dubbelt så stark. Ramstyrningen på vagnen styrs enkelt med vänster tumme.