AVESTAVAGNEN

Kranvagnar för ATV

Avestavagnen erbjuder två olika typer av vagnar med hydraulkranar för fyrhjulingar. Dessa går att få i olika utföranden och med olika utrustning beroende på vilka önskemål och krav du har som användare. 

Ranger

2,0 ton

En större mer robust kranvagn med en större kran och starkare chassi.                                                                                       MER

Forester

1,8 ton
En mindre kranvagn med ett enklare chassi, framtagen för dig som fritidsarbetar i skogen.                      MER

Ranger

Avestavagnens Ranger-serie är vår mest eftertraktade kranvagn. Den lämpar sig både för professionellt och privat bruk. Chassit, som alla modeller i serien är byggda på, har en dubbelram och en lättklättrande hydrauliskt flyttbar boggi. Vagnen är ett utmärkt hjälpmedel vid skogsgallring i svårtillgänglig terräng och när du ska hantera ved och vindfällen. Alla slangar är helt inbyggda och skyddade inuti konstruktionen och tack vare dess släta undersida minimeras risken för att fastna i svår terräng.

Ranger finns i olika standardutföranden, samt som ett komplett paket med extra utrustning. Alla paket har tagits fram efter lång erfarenhet av vad våra kunder efterfrågar. Vi hjälper dig gärna att skräddarsy ditt vagnpaket om du har några speciella önskemål eller behov.

Se våra olika vagnspaket nedan

Nyheter Ranger 2024

 • Chassi med ramstyrning och hydraulisk flyttbar boggi

  Ranger har ett dubbelramschassi med en hydraulisk flyttbar boggi och elhydraulisk ramstyrning. Ramstyrning har vi valt att sätta på alla våra Rangervagnar eftersom den gör vagnen så mycket mer lättmanövrerad och smidig. Du tar dig enkelt fram mellan stammar och stenar utan att köra fast, ger mycket bra följsamhet i trånga passager och bra kontroll vid backning. På Ranger ger ramstyrningen dig även en bättre räckvidd med kranen då du kan svänga vagnen hela 65 cm närmare det du vill lyfta. Du får dessutom en kraftigt förbättrad lyftkraft med tom vagn. Med ATVn som motvikt minskar risken för att vagnen välter, vilket ger dig möjlighet att lyfta tyngre stockar med tom vagn. En fördel med att ramstyrningen är elhydraulisk är att du kan använda den utan att ha vagnens motor i gång.

  Alla våra Rangervagnar har en hydraulisk flyttbar boggikonstruktion vilket innebär att du kan flytta boggin under chassit fram och tillbaka beroende på vilket typ av lass du kör och var du har tyngdpunkten på lasten. Boggin flyttas med lätthet även med fullt lass och har en justerbarhet på 60 cm.

 • Drivning

  Alla Rangervagnar har drivning vilket är ett måste när man vill lasta tungt och ta sig fram i ojämn terräng. Vi erbjuder två olika typer av drivning på vagnen, manuell hydraulisk drivning, som styrs med spakar manuellt, eller automatisk hydraulisk drivning, vilken styrs med knappar på styret. Den automatiska drivningen till Ranger har en tvåväxlad rulldrift med en hastighet på 2 km/h med låg växel och 4 km/h med hög växel. Med låg växel är vagnen dubbelt så stark och tar dig lätt över diken och uppför backar med fullt lass. Den höga växeln används vid låg markfriktion och vid längre transport där drivning behövs. Alla hjul driver då oavsett underlag. Med automatisk drivning menas att drivningen går i gång så snart du släpper ATVns broms. Med automatknappen aktiverad fortsätter vagnen att driva så fort ATVns bromsljus slocknar. Drivningen sköts på Rangern med två 200 cc drivmotorer som driver drivrullarna. Drivningen aktiveras genom att hjulparen skjuts ihop.

 • Hydraulkran

  På Rangers standardpaket sitter en 3,8 m kran, vilken är en bra rejäl kran med god räckvidd. Väljer du en Ranger med utskjut, får du en räckvidd på 4,8 m som tillsammans med ramstyrningen ger dig en total räckvidd på 5,45 meter. Med Rangers kran lyfter du 420 kg vid 1,7 m och 260 kg vid 3 m. Dock är lyftkraften mycket beroende av lyfttekniken man använder sig av, då man kan lyfta betydligt tyngre timmerstockar än 420 kg.  

 • Manövrering

  Med manövrering menar vi vilket typ av ventilpaket man väljer till vagnen för att styra dess funktioner. Via ventilpaketet styr du kranens rörelser dvs. kranvridning, bom, sticka, utskjut, rotator till grip/gripskopa, grip in/ut samt stödbenen. Avestavagnen erbjuder tre olika typer av ventilpaket multistick (linjärspakspaket) en funktion per spak, 2-spak koordinatspakar med fler funktioner i varje spak samt 2-spak el on/off med fler funktioner i varje spak samt elstyrda ventiler uppe på spakarna för enkel manövrering av funktionerna utskjut och grip.

 • Motor

  Avestavagnens kranvagnspaket innehåller tre olika typer av motorer Vanguard 6 hk (utan elstart), Honda 6,5 hk med elstart och Honda 13 hk med elstart. 13 hk motorn dubblerar dragkraften på vagnens drivning och möjliggör kranarbetet med lägre motorvarv. Vanguardmotorn är en väl beprövad och långlivad motor som du drar i gång med lätthet med ett dragsnöre. Hondamotorerna som sitter på våra vagnar har alla elstart, vilket vi rekommenderar om du använder din vagn flitigt.  

ranger för atv

Teknisk specifikation Ranger

Vikt (chassi, kran, hjul, hydraulaggregat)
792 kg
Längd
390 cm
Bredd
140 cm
Höjd (lägsta möjliga med bom infälld)
155 cm
Rekommenderad last dagligt bruk
Flyttbar boggi
Riskzon
2000 kg
60 cm
12 m
VILKEN VAGN PASSAR DIG?

Ranger vagnspaket

Nedan kan du läsa vad varje vagnspaket innehåller. Hittar du inget vagnspaket som passar dig är du välkommen att höra av dig så bygger vi en Ranger för just dina behov.

Ranger Standard

Art.nr. 771-011

 • Kran: 3,8m, styrs med linjärspak 5+2
  Motor: 6 hk Honda med elstart
  Vagnsdrivning: Hydraulisk vagnsdrivning, styrs manuellt med två spakar, maxhastighet ca 4 km/h
  Chassi: Ranger med elhydraulisk ramstyrning och hydraulisk flyttbar boggi
  Vinsch: Radiostyrd hydraulisk vinsch
  Hjul: 300×65-12

Ranger Plus

Art.nr. 771-012, 771-013

 • Kran: 4,8m varav 1m utskjut, välj mellan linjärspak 6+2 eller 2-spak koordinatspakar
  Motor: Motor 13 hk Honda med elstart
  Vagnsdrivning: Hydraulisk vagnsdrivning, styrs automatiskt och med knappar på styret, tvåväxlad rulldrift, maxhastighet ca 2 km/h (låg) 4 km/h (hög)
  Chassi: Ranger med elhydraulisk ramstyrning och hydraulisk flyttbar boggi
  Vinsch: Radiostyrd hydraulisk vinsch
  Hjul: 300×65-12

Ranger Pro

Art.nr. 771-014, 771-015

 • Kran: 4,8m kran varav 1m utskjut, välj mellan 2-spak el on/off eller linjärspak 6+2 
  Motor: Motor 13 hk Honda med elstart
  Vagnsdrivning: Hydraulisk vagnsdrivning, styrs automatiskt och med knappar på styret, tvåväxlad rulldrift, maxhastighet ca 2 km/h (låg) 4 km/h (hög)
  Chassi: Ranger med elhydraulisk ramstyrning och hydraulisk flyttbar boggi
  Vinsch: Radiostyrd, hydraulisk vinsch
  Hjul: 300x65-12

 • Tillbehör som ingår:
  • Lampsats • Bord till hydraulaggregat • Tryckmätare • Brytblock • Timmersax

Forester

Med Avestavagnens Forester förvandlar du enkelt och snabbt din ATV till en smidig skogsmaskin som lämpar sig utmärkt för dig som fritidsarbetar i skogen. Vagnen är ett utmärkt hjälpmedel vid skogsgallring och när du ska hantera ved och vindfällen.

Forester finns i flera utföranden för att passa våra kunders olika behov. Alla paket har tagits fram efter lång erfarenhet av vad våra kunder efterfrågar. Vi hjälper dig gärna att skräddarsy ditt vagnspaket om du har några speciella önskemål eller behov.

Se våra olika vagnspaket nedan
 • Forester
 • ATV-vagn 
 • Chassi och ramstyrning

  Forester har ett teleskopiskt enkelramschassi och kan väljas med eller utan ramstyrning. Dragstången kan justeras med 62 cm vilket ökar variationen på den vedlängd du vill ha med dig. Ramstyrning rekommenderas om du kör i skog och snårig terräng eftersom den hjälper dig att ta dig fram smidigt mellan stammar och stenar utan att köra fast. Den ger även mycket bra följsamhet i trånga passager och bra kontroll vid backning. Ramstyrningen skapar en förbättrad räckvidd med kranen eftersom du med hjälp av Foresters ramstyrning kan svänga vagnen hela 50 cm närmare det du vill lyfta. Ramstyrningen ger dessutom en kraftigt förbättrad lyftkraft med tom vagn. Med ATVn som motvikt minskar risken för att vagnen välter, vilket ger dig möjlighet att lyfta tyngre stockar med tom vagn.

 • Drivning

  Forester finns att välja både med eller utan drivning, och här är det dina lass och din terräng som bäst avgör vad du ska välja. Är du den som kör lite ved åt gången och i relativt flack terräng kanske du inte är i behov av drivning på vagnen. Men vill du kunna ta dig över diken och genom gropig terräng med större lass då rekommenderar vi drivning. På Forester kan man välja två olika typer av drivning på vagnen, manuell hydraulisk drivning, som styrs med spakar manuellt, eller automatisk hydraulisk drivning, vilken styrs med knappar på styret. Med automatisk drivning menas att drivningen går i gång så snart du släpper ATVns broms. Med automatknappen aktiverad fortsätter vagnen att driva så fort ATVns bromsljus slocknar. Drivningen sköts på Forestern med två 160 cc drivmotorer som driver drivrullarna. Drivningen aktiveras genom att drivrullarna sänks ner mellan hjulparen.

 • Hydraulkran

  På Foresters standardpaket sitter en kran med en räckvidd på 3,4 m, vilken kan räcka gott och väl för många brukare. Nästa steg är 3,4 m kranen med 0,8 m utskjut, vilket ger dig en räckvidd på 4,2 m som tillsammans med ramstyrningen ger dig en total räckvidd på 4,7 meter. Utskjutsfunktionen ger dig möjlighet att arbeta med kranen bakom vagnen och ökar flexibiliteten med vagnen eftersom du inte behöver flytta vagnen så frekvent medan du lastar. Med Foresters kran lyfter du 340 kg vid 1,7 m och 170 kg vid 3 m. Dock är lyftkraften mycket beroende av lyfttekniken man använder sig av, då man kan lyfta betydligt tyngre timmerstockar än 340 kg.

 • Manövrering

  Med manövrering menar vi vilket typ av ventilpaket man väljer till vagnen för att styra dess funktioner. Via ventilpaketet styr du kranens rörelser dvs. kranvridning, bom, sticka, utskjut, rotator till grip/gripskopa, grip in/ut samt stödbenen. Avestavagnen erbjuder tre olika typer av ventilpaket multistick (linjärspakspaket) en funktion per spak, 2-spak koordinatspakar med fler funktioner i varje spak samt 2-spak el on/off med fler funktioner i varje spak samt elstyrda ventiler uppe på spakarna för enkel manövrering av funktionerna utskjut och grip.

 • Motor

  Med manövrering menar vi vilket typ av ventilpaket man väljer till vagnen för att styra dess funktioner. Via ventilpaketet styr du kranens rörelser dvs. kranvridning, bom, sticka, utskjut, rotator till grip/gripskopa, grip in/ut samt stödbenen. Avestavagnen erbjuder tre olika typer av ventilpaket multistick (linjärspakspaket) en funktion per spak, 2-spak koordinatspakar med fler funktioner i varje spak samt 2-spak el on/off med fler funktioner i varje spak samt elstyrda ventiler uppe på spakarna för enkel manövrering av funktionerna utskjut och grip.

FORESTER för atv

Teknisk specifikation Forester

Vikt (chassi, kran, hjul, hydraulaggregat)
580 kg
Längd
370 cm
Bredd
137 cm
Höjd (lägsta möjliga med bom infälld)
130 cm
Rekommenderad last dagligt bruk

Justerbar dragstång 

Riskzon

1800 kg
62 cm
12 m
VILKEN VAGN PASSAR DINA BEHOV?

Forester vagnspaket

Nedan kan du läsa vad varje vagnspaket innehåller. Hittar du inget vagnspaket som passar dig är du välkommen att höra av dig så bygger vi en Forester för just dina behov.

Forester Light

Art.nr. 770-001

 • Kran: 3,4m, styrs med linjärspakar 5+2
  Motor: 6 hk Vanguard
  Vagnsdrivning: Utan vagnsdrivning
  Chassi: Forester stelt chassi
  Vinsch: Utan vinsch
  Hjul: 22×11-8

Forester Standard

Art.nr. 770-002

 • Kran: 3,4m, styrs med linjärspakar 5+2
  Motor: 6 hk Vanguard
  Vagnsdrivning: Hydraulisk vagnsdrivning, styrs manuellt med två spakar. Maxhastighet ca 4km/h
  Chassi: Forester med ramstyrning
  Vinsch: Radiostyrd, hydraulisk vinsch
  Hjul: 22×11-8

Forester Plus

Art. nr. 770-003, 770-004, 770-005, 770-006

 • Kran: 4,2m kran varav 0,8m utskjut, välj mellan 2-spak eller linjärspak 6+2 ventilpaket
  Motor: 6 hk Vanguard eller 6,5 hk Honda med elstart 
  Vagnsdrivning: Hydraulisk vagnsdrivning, styrs manuellt med två spakar. Maxhastighet ca 4km/h eller automatisk med knappar på styret
  Chassi: Forester med ramstyrning
  Vinsch: Radiostyrd, hydraulisk vinsch
  Hjul: 22×11-8

Forester Pro

Art.nr. 770-007, 770-008

 • Kran: 4,2m kran varav 0,8m utskjut, välj mellan 2-spak el on/off eller linjärspak 6+2 ventilpaket
  Motor: 6,5 hk Honda med elstart
  Vagnsdrivning: Hydraulisk vagnsdrivning, automatisk med knappar på styret.
  Chassi: Forester med ramstyrning
  Vinsch: Radiostyrd, hydraulisk vinsch
  Hjul: 22×11-8

 • Tillbehör som ingår:
  • Lampsats • Bord till hydraulaggregat • Tryckmätare • Brytblock • Timmersax

Tillbehör Forester & Ranger

Nedan finner du de tillbehör som finns tillgängliga för Forester och Ranger. Denna sida uppdateras, så mer info kommer inom kort. 

Extra stakar Forester

Extra stakar kan vara bra att komplettera med om du kör kort ved.

Art.nr. 790-020

Extra stakar Ranger

Extra stakar kan vara bra att komplettera med om du kör kort ved. 

Art.nr. 790-021

Risstakar Forester/Ranger

Extra höga stakar som passar vid körning av ris.

Art.nr. 790-022

Stödhjul med snabbfäste Forester utan ramstyrning

Bra tillbehör när man enkelt vill ställa ifrån sig vagnen och underlättar vid påkoppling. Passar Forester utan ramstyrning.

Art.nr. 790-035

Stödhjul med snabbfäste Forester

Bra tillbehör när man enkelt vill ställa ifrån sig vagnen och underlättar vid påkoppling. Passar Forester med ramstyrning.

Art.nr. 790-036

Stödhjul med snabbfäste Ranger

Bra tillbehör när man enkelt vill ställa ifrån sig vagnen och underlättar vid påkoppling. Passar Ranger med ramstyrning.

Art.nr. 790-037

Hydraulbord

Om du kopplar av och på din vagn från fyrhjulingen frekvent, rekommenderar vi ett hydraulbord. På det skjuter du snabbt och smidigt på hydraulpaketet från hjulingen utan lyft. 

Art.nr. 790-001

Hydraulbord XL

Om du kopplar av och på din vagn från fyrhjulingen frekvent, rekommenderar vi ett hydraulbord. På det skjuter du snabbt och smidigt på hydraulpaketet från hjulingen utan lyft. XL passar högre ATV:er och UTV:er.

Art.nr. 790-074

Timmersax

Avestavagnens timmersax är ett oumbärligt verktyg när du vill vinscha in en stock när du inte kommer åt med kranen.

Art.nr. 790-020

Brytblock

Extra vinschvajerstyrare, bra om du ska vinscha över eller runt hinder. Ger dubbel dragkraft i vinsch genom att koppla ”dubbelsling” Alltså sätta vinschvajerns krok i vagnen och vinscha med brytblocket.

Art.nr. 790-026

Lampsats

Du som arbetar i skogen året om har nytta av en lampsats. Vår lampsats är komplett med 2 x 48 W LED lysen, kabel, två knappar och fästen.

Art.nr. 790-023

Dunkhållare

Men vår dunkhållare får du lätt med dig en extra 5-litersdunk. Komplett med fästelement. Fästes på grinden.

Art.nr. 790-074

Tryckmätare

Håll koll på trycket i vagnen med en tryckmätare. Då ser du direkt om du har läckage i någon slang.

Art.nr. 790-024

Skopa 60 L

För dig som vill använda din kranvagn till mer än ved är ett tips att köpa till en gripskopa och ett hydrauliskt tippflak.

Art.nr. 790-074

Snabbkopplingkit Grip/Skopa

Ett kit som innehåller de kopplingar och banjobultar som behövs för att skifta mellan grip och skopa.

Art.nr. 790-044

Energiklipp 105E

Med Avestavagnens energiklipp arbetar du snabbt och effektivt när du gallrar sly och mindre träd. Griper och klipper i ett grepp. Klipper upp till 11 cm i diameter.

Art.nr. 790-028

Avestavagnen timmergrip D80

Följer med alla våra vagnar, om man inte väljer en Dalagrip. Prefekt för timmer, öppning 80 cm. 

Art.nr. 790-079

Dalagripen timmergrip DG8

Går att få med vagn istället för Avestavagnen timmergrip. 

Art.nr. 790-044

Dalagripen risgrip DGR14

För dig som kör mycket ris är ett tips att köpa en risgrip. Riset fastnar inte på samma sätt och man greppar lätt stora fång.

Art.nr. 790-030

Griphållare

Passar på Ranger. Fästes på bakchassi. För att hålla fast grip/kran under färd. Elförsinkad.

Art.nr. 790-007

Insatsflak Forester

Sand, jord, grus eller annat lastar du med lätthet på insatsflaket på Foresters chassi. Den hydrauliska tippfunktionen sparar dig tid och kraft. Flakmått 2 x 1,2m.

Mer info här

Art.nr. 790-038

Insatsflak Ranger

Sand, jord, grus eller annat lastar du med lätthet på insatsflaket på Foresters chassi. Den hydrauliska tippfunktionen sparar dig tid och kraft. Flakmått 2,6x1,25m.

Mer info här

Art.nr. 790-040

Lyftbalk

För att enkelt kunna lyfta på insatsflaket med kranen underlättar lyftbalken och bidrar till att du undviker onödiga lyft. Passar både Foresters och Rangers insatsflak.

Mer info här

Art.nr. 790-042

Skyddsplåt Forester insatsflak

Skyddar plyfan i insatsflaket när du kör vass last såsom grus och sten. Förlänger livslängden på ditt insatsflak. Måttanpassad aluzink 1,5 mm, komplett med fästelement.

Mer info här

Art.nr. 790-077

Skyddsplåt Ranger insatsflak

Skyddar plyfan i insatsflaket när du kör vass last såsom grus och sten. Förlänger livslängden på ditt insatsflak. Måttanpassad aluzink 1,5 mm, komplett med fästelement.

Mer info här

Art.nr. 790-078

Risbalja

Aluzink. Passar Forester, Ranger och andra kranvagnar.

Mer info

Art.nr. 790-031

Stakset till risbalja

Delbart stakset anpassat för risbalja. 

Mer info

Art.nr. 790-032

Reservkit slang grip/utskjut Forester

Reservkit om du råkar ha av en slang under körning

Art.nr. 790-075

Reservkit slang grip/utskjut Ranger

Reservkit om du råkar ha av en slang under körning

Art.nr. 790-076

Universallåda

Perfekt när du vill ha med dig eller annat till skogen. Bygg den efter dina behov. Monteras på grind, cylindrar eller ATV. Passar alla vagnar.

Mer info här 

Art.nr. 790-085

Motorsågshållare

Monteras på universallåda. Upp till tre per låda.

Mer info här

Art.nr. 790-086

Verktygshållare

Monteras i universallåda. Plats för sågbladsfil, slägga m.m.

Mer info här

Art.nr. 740-111

Timmersaxhållare

Monteras på universallåda. Håller timmersaxen på plats under körning.

Mer info här

Art.nr. 701-308