AVESTAVAGNEN

Frågor & svar

Har du en teknisk fråga om din vagn?

Kika nedan om du kan hitta svaret i listan nedan. Om du inte finner svaret kan du fylla i formuläret så återkopplar vi till dig så snart vi kan!
Namn E-post Skriv din fråga här! Jag accepterar reglerna och villkoren och integritetspolicyn Skicka in
 • Jag funderar på att köpa en kranvagn till min ATV, vilken ska jag välja?

  Den första fråga du ska ställa dig är hur mycket och ofta du ska använda din vagn. Om du kommer att använda din vagn ofta och för att köra större volymer och timmer rekommenderar vi en Ranger. Om du ska använda din vagn för fritidsbruk och för att ta in mindre mängder ved räcker det med en Forester med ett enkelt chassi. Rangern är både mer robust i chassit, har en större och starkare kran och har en starkare drivning. Rekommenderad lastvikt dagligt bruk på Rangern är 2 ton, medan det på Forestern är 1,8 ton. Dock klarar båda vagnarna mer last vid enstaka tillfällen. Foresters chassi är ett enkelramschassi medan Rangers chassi är mer robust och klarar professionellt bruk.

 • Jag funderar på att köpa en kranvagn till min minitraktor, vilken ska jag välja?

  Den första fråga du ska ställa dig är hur mycket och ofta du ska använda din vagn. Om du kommer att använda din vagn ofta och för att köra större volymer och timmer rekommenderar vi en Taiga eller Ranger – Taigan har en lastkapacitet på 4 ton och Rangern har en lastkapacitet på 2 ton. Om du har en liten traktor eller en järnhäst eller liknande och ska använda din vagn för fritidsbruk passar en Forester med ett enkelramschassi. Taigan har ett mycket robust enkelramschassi med stark drivning (2 st 250 cc drivmotorer), Rangern har en robust chassikonstruktion där vagnens hydraulik sitter väl skyddade inuti chassit. Drivningen på Rangern sköts av 2 st 200 cc drivmotorer. På Forester sköts drivningen av två 160 cc drivmotorer.

 • Hur lång är räckvidden med de olika kranarna?

  Räckvidden för Foresters kran är 3,4 meter utan utskjut och 4,2 m med utskjut. I kombination med ramstyrningen blir räckvidden ytterligare ca 0,5 m (dvs. ca. 4,7 m totalt).

  Räckvidden för Rangers kran är 3,8 meter utan utskjut och 4,8 m med utskjut. I kombination med ramstyrningen är räckvidden ytterligare 0,65 m (dvs. 5,45 m totalt). Rangers kran sitter även på Taiga-chassit varför samma räckvidd gäller för Taigan.

 • Bör jag välja till drivning eller inte på min vagn?

  Avestavagnen rekommenderar alltid att du väljer till drivning på din vagn av den enkla anledningen att det annars är din ATV eller traktor som måste dra hela vagnen med dess last. Du kommer sannolikt vilja köra i skog över stock och sten och över diken, och då är drivning ett måste med ett fullt lass. Drivningen använder alltid alla fyra hjul och är ett välkommet krafttillskott i svåra passager eller i snö. Kommer du att arbeta i områden som inte har kuperad terräng och du vet med dig att du inte kommer att köra större mängder kan du klara dig utan drivning.

 • Vilka ATV:er/traktorer passar för Avestavagnen?

  De allra flesta modeller av ATV:er passar våra vagnar. Väljer man till drivning på vagnen behöver man inte fundera på ATV:ns drivkraft eftersom vagnen driver sig själv. Det man ska tänka på är att man säkerställer att man inte belastar ATV:ns fjädring för mycket. Då kan man montera dit en fjäderlåsning. Finns att köpa hos Avestavagnen för de flesta ATV:er. Det vi kan rekommendera är att ATV:n har en hög markfri gång och en stark lågväxel.

  Detsamma gäller för mindre traktorer. I och med att alla våra traktormodeller (förutom Light-modellerna) kommer med ett 3-spaks elstyrt ventilpaket som hanterar drivning och ramstyrning behöver man inte fundera på om man har tillräckligt antal utgångar på traktorn.

 • Hur lång ved kan jag köra med min vagn?

  Vi rekommenderar vedlängd mellan 100-500 cm för Forester, och mellan 100-550 cm för Ranger. Kortare ved än 100 cm faller mellan stakarna. Givetvis går det att köra längre ved, men då är det viktigt att tänka på hur man lastar.

 • Vad innebär hydraulisk flyttbar boggi?

  Ranger är den modell som har hydraulisk flyttbar boggi och med det menas att du kan skjuta hjulen fram och tillbaka under chassit.  Fördelen är att du med lätthet kan fördela vikten över vagnen efter lastning för att minska kultrycket på ATVn eller undvika att vagnen blir baktung. Rangers boggi 

 • Vad innebär teleskopisk enkelram?

  På modellerna Forester och Taiga sitter ingen hydraulisk flyttbar boggi på grund av deras enkelramschassikonstruktion. Istället har båda vagnarna ett teleskopiskt vilket kan dras ut till den längd som passar den ved man ska köra. Foresters chassi kan justeras 60 cm och Taigans chassi kan justeras 100 cm.

 • Hur högt blir kultrycket på min ATV/traktor om jag kör med en lastad kranvagn?

  Kultrycket blir cirka 75-100 kg beroende på vagnsmodell och utrustning. Vagnen ska lastas mitt över boggin så att kultrycket varken ökar eller minskar.

 • Håller min ATV för ett så högt kultryck?

  Vi rekommenderar alla som drar en kranvagn efter sin ATV att sätta på en fjäderlåsning. På så sätt stelopererar man bakaxeln på ATV:n och undviker att fjädringen går sönder. Ett ökat kultryck på 75-100 kg motsvarar en vuxen passagerare på ATV:n.

 • Hur gör jag för att koppla av och på kranvagnen från min ATV?

  Du kopplar lätt av och på vagnen från din fyrhjuling

  1. Lyft handtaget som låser draget

  2. Kör ner de hydrauliska stödbenen så att vagnen lyfts av ATV:n

  3. Använd ett bord i lämplig höjd (finns att köpa hydraulbord speciellt framtagna för hydraulaggregat hos Avestavagnen)

  4. Lossa hydraulaggregatets snabbfästen

  5. Skjut över hydraulaggregatet på bordet

  6. Dra bordet bakåt mot draget

  7. Lyft kranventilpaketet från ATV till grinden på vagnen

 • Ska jag välja en vagn med eller utan ramstyrning?

  Avestavagnen har valt att ha ramstyrning med i alla modeller utan den enklaste modellen av den enkla anledningen att ramstyrning gör både vagn och funktion bättre. Dels minimerar du risken för att köra fast i skogen, du tar dig smidigt fram runt träd och du ökar kranens räckvidd. Ska du köra med din vagn där det är glest mellan träd och där du vet att framkomligheten är god kan du välja en vagn utan ramstyrning.

 • Ska jag välja en vagn med eller utan vinsch?

  Väljer du en vagn utan vinsch begränsar du flexibiliteten hos din vagn. Du kommer att behöva köra vagnen mer i skogen för att komma åt. Med vinschen, som har 25 meters räckvidd, kan du dra in träd som är svårtillgängliga och därmed arbeta mer effektivt. Vinschen som sitter på våra vagnar är radiostyrd och manövreras med en fjärrkontroll. Vinschens dragförmåga är 800 kg. Vinschen kan kompletteras med en timmersax för att få ett bra grepp om stockarna.

 • Ska jag välja ett multistick ventilpaket (linjärspak) till kranen, ett 2-spak mekaniskt ventilpaket eller ett 2 spak el on/off ventilpaket?

  Ventilpaketet till kranen som du väljer beror helt på tycke och smak, och vad du är van vid sedan tidigare. Alla funktioner kan hanteras med alla ventilpaketsvarianter.

 • Går det att komplettera med utrustning såsom vinsch, ramstyrning och lampsats efter leverans?

  Det enkla svaret är allt går. Men det är både kostsamt och tidskrävande. Vinschen är hydraulisk och kräver både installation av hydraulslangar och mekanisk utrustning. Har man ett mindre ventilpaket kan det i vissa fall krävas att man byter ventilpaket vilket är kostsamt. Ramstyrning är en chassifunktion och kräver att du har ett chassi med anpassade fästen för ramstyrning. Har du ett enkelramschassi utan dessa fästen krävs att man kapar av chassit och svetsar på en ny del med fästen för ramstyrning, vilket även det kan vara svårt. Lampsats går att montera efteråt men även här anpassar vi så att knappsatsen för belysningen monteras på hydraulaggregatet och att kablarna blir anpassade och installeras snyggt.  

 • Hur långa stockar kan man köra?

  Det går att köra rejäla stockar och timmer med våra vagnar. Det man ska tänka på är hur man fördelar vikten. Viktigt är att lasta så att vikten fördelas jämnt över boggin. Forester och Ranger  är anpassade för att köra ved mellan 100 cm-550 cm.

 • Hur synkroniseras hastigheten mellan ATV och vagnens drivning?

  Vagnen driver så mycket den orkar då farten understiger vagnens maxfart. ATV:n slirar om man försöker att köra över vagnens maxfart, vilket gör att man enkelt hittar en jämnviktsfart.

 • Varför ska man placera hydraulaggregatet fram på ATV:n?

  Eftersom belastningen bak på ATV:n redan är förhållandevis stor har vi valt att placera hydarulaggregatet fram på ATV:n. Genom att flytta en del av vikten till framaxeln bibehålls viktfördelning och ATV:ns styrförmåga.

 • Vad menas med automat på drivfunktionen?

  Automatfunktionen håller drivningen så att drivningen sköts automatiskt till dess att du bromsar med ATV:n. När du släpper bromsen fortsätter vagnen automatiskt att driva framåt.

 • Vad innebär funktionen knappar på styret?

  Med knappar på styret kan du styra vagnens drivning och ramstyrning med vänster hand (knapparna monteras för manövrering på vänster sida på styret). När du står på marken och kör kranen kan du då optimera lastning genom att använda ramstyrningsknapparna på styret och eftersom du då får en bättre räckvidd med kranen.

 • Vad skiljer de olika motorerna åt som ni erbjuder till kranvagnarna?  

  Våra olika kranvagnspaket innehåller tre olika motormodeller; Vanguard (Briggs & Stratton) 6 hk, Honda 6,5 hk med elstart och Honda 13,5 hk med elstart, som alla kommer från kända tillverkare som håller bra kvalitet. Vanguardmotorn är vår minsta motor och har ej elstart. Den startas manuellt med att dra igång den med ett dragsnöre. Hondamotorerna har båda elstart, vilket betyder att de startas genom att vrida om en nyckel. Styrkan i Vanguard 6 hk och Honda 6,5 hk skiljer sig inte åt, däremot ger Honda 13 hk både starkare drivning och kran. Honda 13 hk väger 10 kg mer än den lilla 6,5 hk motorn.

 • Hur stor lyftkraft har kranvagnarna?

  Lyftkraft för en Foresterkran är 340 kg vid 1,7 m och 170 kg vid 3 m och för en Ranger/Taiga-kran 420 kg vid 1,7 m och 260 kg vid 3 m. Dock kan man lyfta timmer som är betydligt tyngre än så genom att jobba med hur man lyfter stockarna.

Hittade du inte svaret du letade efter?

Fyll i frågeformuläret ovan eller ring oss på 0226 -76 30 00!